Blogs

Woensdag: Het verraad en de zalving

Jaja, deze post verschijnt pas op donderdag, dat weten we. Maar helaas was het gisteren door omstandigheden niet mogelijk om te posten. Vandaar dus vandaag 2 posts.

Vandaag bekijken we een van de minder fijne stukken uit de Bijbel. Judas verraadt zijn Vriend en Leermeester. Met een kus notabene. Het bedrag dat hij hiervoor krijgt is ‘slechts’ 30 zilverlingen. Een bedrag dat mogelijk gelijk stond aan het bedrag dat stond voor een slaaf.

Niettemin was het een bedrag dat gelijk stond aan een aantal maanden werken. Geen kleinigheidje dus voor Judas die rentmeester was. Eerder al toen de Here gezalfd werd met peperdure Nardus-olie, werd te kennen gegeven dat de olie beter verkocht had kunnen worden om het geld aan de armen te schenken. Vermoedelijk is het die genoemde ‘verkwisting’ (in Judas’ ogen) dat hem het laatste zetje gaf.

Nu kan er een heel betoog worden gehouden over het verraad zelf, dat gaan we echter niet doen. We willen even kort kijken naar de zalving.

Hoe bijzonder was dit. Peperdure olie, normaal gebruikt om koningen en priesters te zalven, maar ook om de doden te balsemen. Zijn lichaam werd als het ware gebalsemd vlak voor Zijn dood. Onze Koning, Hogepriester, Heer werd gezalfd door een vrouw die waarschijnlijk het geld niet had om dit flesje te vervangen.

0