Church-hopping

In de jaren tachtig en negentig hoorde je het begrip church-hopping regelmatig vallen, nu hoor je hierover praktisch niets meer; kennelijk is het tegenwoordig als ‘normaal’ geaccepteerd dat mensen om de zoveel jaar overspringen naar een andere kerk of gemeente. Wat verstaan we onder een church- hopper? Een church-hopper is iemand die van kerk naar kerk springt op zoek om zijn eigen gedachten en verlangens te bevredigen; iemand die om de paar jaar in een andere kerk of gemeente terechtkomt. Dit kan te maken hebben met de leer of koers die een kerk wil gaan varen, anderen zijn teleurgesteld in de leiding of in hun mede broeders en zusters. Kortom, er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand besluit om van de ene kerk of gemeente over te springen naar de andere.

Ben jij nog op zoek naar een gemeente? Dan is het verstandig om selectief te zijn in de keuze voor een kerk of gemeente. Dit kan betekenen dat we een tijdje verschillende kerken moeten bezoeken, zodat we het beste kunnen beslissen in welke kerk God ons roept. Dit kan enige tijd duren en rechtvaardigt dan ook het zogenaamde church-hoppen. Als we echter een kerk hebben gevonden die beantwoord aan het Bijbels plaatje van een kerk, zullen we ons daar ook vestigen en onze verantwoording nemen. Vrijheid, blijheid, komt uit de wereld, maar vindt geen grond in het Woord van God.

Jaren geleden had ik een gesprek met een vrouw die regelmatig de gemeente bezocht om naar de preek te luisteren. Toen ik haar vroeg waarom ze zich bij geen kerk had aangesloten, zei ze: “Ik ben een graantjespikker, ik bind me niet aan een kerk. De ene week ga ik naar die kerk en de andere week ben ik weer ergens anders te vinden; zolang ik een opbouwende preek te horen krijg, vind ik het prima!”

Tja, wat moet ik hierover zeggen!? Er lopen heel wat ‘graantjespikkers’ rond op het christelijk erf die het zo prima vinden. In het gevolg van Jezus liep een menigte ‘graantjespikkers’ mee. Jezus maakt echter op onmiskenbare wijze duidelijk dat Hij geen prijs stelt op dit soort volgelingen. Jezus is op zoek naar discipelen die de kosten hebben berekend, graantjespikkers, die alleen maar willen consumeren, kunnen beter thuis blijven. Met dit soort ‘discipelen’ kan Hij niets mee beginnen (Luk. 14:25-33), want zodra er [in een preek] harde woorden vallen haken de ‘graantjespikkers’ af en gaan ze op zoek naar een andere kerk of gemeente om zich het gehoor te laten strelen (Joh. 6:60; 2 Tim. 4:3).

Church-hoppers bevinden zich praktisch in elke kerk of gemeente. Daarom is dit woord gericht aan de church-hoppers, of de church-hoppers in spe. Voordat je besluit om te gaan church-hoppen, stel ik je de volgende vraag: ‘Wie heeft jou naar de gemeente gestuurd waar je nu bent? Is dit God, of vond je het gezellig en smaakte de koffie goed? Als je ook maar een beetje geestelijk bent, dan antwoord je dat Gód je naar deze gemeente heeft gestuurd. Dat is namelijk wat de Bijbel leert! Niet jij bent degene die jouw gemeente kiest, dat doet God (1Kor. 12:18). En als God jou naar deze gemeente heeft gestuurd, moet je niet weggaan totdat Hij het aan jou duidelijk maakt. Als je biddend en zoekend tot de overtuiging bent gekomen dat God jou opdraagt om uit deze gemeente weg te gaan, dan ga je ‘in vrede’; hoe het ook met de gemeente is gesteld.

‘Want in blijdschap zult u uittrekken en met vrede voortgeleid worden’​
(Jesaja 55:12)

De meeste mensen gaan echter niet op deze manier weg uit hun gemeente. Weggaan uit een gemeente is niet gebaseerd op hoe ik denk dat een gemeente moet functioneren, en weggaan met een bittere of kritische geest is al helemaal niet naar Gods gedachten. Wie niet met ‘blijdschap’ uittrekt uit zijn gemeente, zal ook niet met ‘vrede’ voortgeleid worden. De bittere en kritische geest zal namelijk geen rust vinden in de nieuwe geloofsgemeenschap. Na verloop van tijd voel je je ook daar niet meer thuis en gaat je zoektocht naar de ‘volmaakte’ gemeente verder. Succes ermee! Maar of je ooit de gemeente vindt die aan al ‘jouw’ eisen voldoet? Ik vrees van niet!

(Jesaja 55:12) De meeste mensen gaan echter niet op deze manier weg uit hun gemeente. Weggaan uit een gemeente is niet gebaseerd op hoe ik denk dat een gemeente moet functioneren, en weggaan met een bittere of kritische geest is al helemaal niet naar Gods gedachten. Wie niet met ‘blijdschap’ uittrekt uit zijn gemeente, zal ook niet met ‘vrede’ voortgeleid worden. De bittere en kritische geest zal namelijk geen rust vinden in de nieuwe geloofsgemeenschap. Na verloop van tijd voel je je ook daar niet meer thuis en gaat je zoektocht naar de ‘volmaakte’ gemeente verder. Succes ermee! Maar of je ooit de gemeente vindt die aan al ‘jouw’ eisen voldoet? Ik vrees van niet!​

0

2 gedachten over “Church-hopping

  • juli 12, 2021 om 11:45 am
    Permalink

    Hoi Peter,

    Heel duidelijk en zo waar. Dank voor deze blog. Hopelijk zullen degenen die vaak twijfelen over het wel of niet blijven bij een gemeente dit lezen en eerst oftewel opnieuw in het Woord lezen wat God hierover zegt en hen in het hart legt om bij de gekozen gemeente te blijven. We hebben elkaar gewoon nodig, toch?

    Groet, Ang.

    Beantwoorden
  • juli 13, 2021 om 11:36 am
    Permalink

    Hoi Ang. Bedankt voor je opbouwende reactie. Je zegt: We hebben elkaar nodig, toch? Zeker hebben we elkaar nodig, dat is wat Paulus duidelijk maakt met de metafoor van het lichaam (1 Kor. 12: 12-31). Het oog nu kan niet zeggen tot de hand: Ik heb je niet nodig… Een mooi onderwerp voor een volgende blog. Hier een voorproefje: Een kort woord tot het oog dat zo scherp ziet wat er allemaal mis is in de gemeente. Misschien moet je eens een bezoekje afleggen bij het oor!? En als de mond, de hand, de voet en… gaan begrijpen waarom God hen in het lichaam heeft geplaatst, wordt het misschien nog wat met de gemeente!? O ja, en lees ook [nog een keer] de blog over de arbeiders in de wijngaard!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *